Marjat

Karpalo

(Vaccinium oxycoccos, isokarpalo,Vaccinium microcarpon, pikkukarpalo)

Karpalo kasvaa avoimilla ja mäntyä kasvavilla soilla sekä kosteilla metsälampien penkereillä. Karpalon satokausi alkaa yleensä syyskuun lopussa ja parhaimmillaan marjat ovat ensimmäisten pakkasöiden jälkeen.
Punaiset, happoiset marjat sisältävät runsaasti runsaasti sitruunahappoa ja pektiiniä. Karpaloissa on paljon fenolisia yhdisteitä (flavonoideja, fenolisia happoja ja polyfenoleja), joiden on todettu toimivan mm. antioksidantteina, virusten kasvua hillitsevinä ja tulehdusta ehkäisevinä.

Karpalon ravintosisältö.

Tyrni

(Hippophaë rhamnoides)
Luonnonvaraisena tyrni kasvaa Ahvenanmaan saaristossa ja Pohjanlahden rannikolla. Tyrni viihtyy huonollakin kasvupaikalla, koska tyrnin juuristossa elää ilmakehän typpeä sitova bakteeri.
Tyrnin marja on keltaoranssi. Marjat kiinnittyvät tiukasti runkoon. Pensaat ovat piikikkäitä, tiheitä ja 0,5-3 metriä korkeita. Tyrni kukkii touko-kesäkuussa ennen lehtien puhkeamista ja satokausi ajoittuu syyskuulle.

Tyrnin ravintosisältö.

Lakka, hilla, suomuurain

(Rubus chamaemorus)

Lakkaa kasvaa koko Suomessa rämeillä ja soilla. Suurimmat sadot kerätään Pohjois-Suomesta. Lakan tummankeltainen marja sisältää useita yksittäisiä luumarjoja. Lakan kukinta ajoittuu toukokuun lopulle ja satokausi heinäkuun lopusta syyskuun alkuun.

Mustikka

(Vaccinium myrtillus)

Mustikka kasvaa tuoreessa metsämaassa tyypillisimmin kuusimetsässä. Mustikan varvut ovat vaalean vihreitä ja
marjat tummansinisiä. Mustikan satokausi alkaa heinäkuun lopussa ja jatkuu syyskuun alkuun. Mustikassa on
runsaasti flavonoideja, karoteenia, B6- ja C-vitamiinia sekä magnesiumia.

Puolukka

(Vaccinium vitis-idaea)

Puolukan kasvupaikkoja ovat kuivat mäntymetsät ja jäkäläkankaat, joissa aluskasvillisuus ei ole tiheää.  Puolukan
varvut ovat matalia ja marjat kasvavat niissä ryppäinä. Puolukkaa voidaan Suomessa poimia elokuun lopusta
syyskuun loppuun.
Puolukka sisältää runsaasti A- ja C-vitamiinia ja magnesiumia sekä flavonoideja. Lisäksi puolukassa on runsaasti sokereita ja happoja, joiden ansiosta puolukkaa voidaan säilöä omassa mehussaan ilman säilöntäaineita ja sokerin lisäystä.

 

 

 

 

 

Links:trx for sale
trx australia
discount trx
trx buy
trx for sale
trx australia
trx australia